Pot să schimb avocatul în decursul unui proces?

Pentru cei interesați să își schimbe avocatul, deși sunt în plină derulare a unui proces, ne-am decis să împărtășim câteva detalii de interes.

Pot sa schimb avocatul in decursul unui proces? Răspunsul este un categoric da, puteți fi și reprezentați de mai mulți avocați în același timp. Asigurați-vă însă că este ceea ce vă doriți și aveți nevoie și că sunteți conștienți de costurile diferențiale ce pot surveni.

Indiferent că sunteți cazul unei persoane care  își dorește să depună contestatie la executare silita sau este vorba de o altă speță, puteți schimba avocatul.

Bine de știut

Pot fi n motive pentru care un client decide că nu mai dorește să mai colaboreze cu un anumit avocat și poate e valabil și viceversa. Nu vom detalia motivele, tocmai pentru că este vorba de cazuri atât de variate. Însă, sunt și situații excepționale despre care ar fi bine să amintim. Spre exemplu, o persoană care are un tutore legal nu își poate concedia avocatul, dacă nu are încuviințarea tutorelui. Practic el nu are încă vârsta legală pentru a putea lua decizii de unul singur și se aplică și în ceea ce privește colaborarea cu un avocat, pentru spețe diverse.

De asemenea, dacă este vorba de acele cazuri care sunt în curs, procese pe rol, mai ales la cele de ordin penal, este mai complicat să faceți această schimbare. Se impun măsuri de aprobare din partea instanței.

În faza finală, dacă decizia este una de necontestat și asta este ceea ce vă doriți, țineți cont că există și un contract de prestări servicii la mijloc. Consultați contractul de colaborare semnat de părți, pentru a înțelege ce consecințe pot decurge din decizia de a stopa colaborarea înainte de vreme. De avut în vedere:

  • Uneori este mai bine să discutați pe larg și în detaliu, cu maximă sinceritate, ce anume v-a condus la această decizie. Este posibil că neînțelegerea inițială să fie doar o fază trecătoare, nu merită să luați decizii radicale.
  • Unele jurisdicții permit păstrarea unor copii ale dosarelor, cel puțin până când avocatul își primește toți banii pentru serviciile prestate.

Ce consecințe pot decurge din această acțiune?

Am putea aminti aici că există posibilitatea ca un judecător să nu fie compatibil cu această schimbare. Această acțiune poate fi interpretată ca fiind o tactică, neortodoxă ce-i drept, de a amâna anumite proceduri. Ori asta poate duce la nemulțumire sau chiar frustrare.

Este singurul aspect negativ pe care am putea să îl scoatem în evidență, pentru că, firesc, este clar că genul acesta de acțiuni nu se vor face cu mare frecvență. Sunt chiar cazuri atipice ca cineva să nu își mai dorească colaborarea cu o persoană anume, aleasă desigur, fără constrângeri.

Țineți cont de faptul că această decizie ar trebui luată după ce cântăriți foarte bine situația și în detaliu. Ar fi ironic ca nici după o a doua decizie să nu fiți mulțumiți de abordare. Sau poate că este vorba de situația destul de comun întâlnită, a celor care cred că vor avea automat câștig de cauză.

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button