Cum te ajută un avocat în cazuri de infracțiuni rutiere precum conducere cu permis expirat?

Valabilitatea actelor deținute, printre care și a permisului auto, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Dacă nu ai fost atent la termenul maxim de valabilitate a permisului și acesta a expirat, continuarea de a conduce fără un act valabil constituie infracțiune. Află mai multe din rândurile ce urmează.

Știai că valabilitatea unui permis auto depinde categorie? Astfel, se acordă valabilitate de 5 ani la permisul pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv și 10 ani la permisele pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Când schimbăm permisul

În prima situație, una din cele mai importante, când valabilitatea acestuia este depășită. Alte situații în care acesta va fi schimbat se referă la schimbarea datelor, ca urmare a căsătoriei  spre exemplu, cazuri de acte pierdute sau deteriorate.

Ce se întâmplă dacă în perioada în care ai depus deja actele pentru schimbarea permisului auto a expirat valabilitatea celui inițial? Este una din cele mai frecvente întrebări. Cei în astfel de situații trebuie să știe că, după depunerea actelor necesare de schimbare a permisului auto, vor primi de la funcționarul public și o dovadă în acest sens. Perioada de așteptare până când noul permis este eliberat va fi de cel mult 15 zile lucrătoare.

Conduci, deși ai permisul expirat?

Față de alte cazuri când poate fi verificată identitatea unei persoane cu acte doveditoare diverse dacă cel de bază și anume cartea de identitate îi lipsește, în cazul permisului doar o dovadă emisă de instituția abilitată cu emiterea actelor de genul poate fi soluția. În caz contrar, vorbim despre conducere cu permis expirat infractiune. Vorbim de puncte de penalizare și de amendă aplicată.

Ai nevoie de avocat pentru astfel de situații? Nu, dar situația se complică dacă acesta este valabil, dar, dintr-un motiv sau altul îți este reținut. Cazurile de acest fel sunt diverse. Reținerea permisului este pentru unii un moment de pauză privind posibilitatea de a mai desfășura activitatea de bază, așadar este de la sine înțeles că vor dori să conteste o astfel de măsură pe toate căile posibile. Și sunt câteva!

Preschimbare de permis când locuiești în altă țară din UE

Pentru cei care nu locuiesc în România, au permis de conducere emis de autoritățile competențe de aici, dacă sunt rezidenți ai unei țări din UE pot solicita preschimbarea permisului în țara respectivă. Sunt legi diferite, este posibil că valabilitatea acestora să fie una mai mare decât cea din România.

Cum aleg un avocat pentru soluționarea diverselor spețe de tip infracțiuni rutiere?

Similar cu momentele în care cauți un avocat care să te reprezinte pentru diverse spețe, în cazul unei infracțiuni rutiere vei căuta pe cel care a avut cazuri similare. Mai apoi, este vorba de cel care este înscris în barou, deci care poate presta servicii, nu doar care să te consilieze.

Contează și disponibilitatea acestuia, onorariul sau și, nu în cele din urmă, care sunt metodele sale, căile de atac. Până la urmă, orice client este interesat să își simplifice treaba, să lase în slujba avocatului construirea apărării eficiente.

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button