Părțile din procesul civil, părțile din procesul penal – să explorăm abecedarul justiției

Atunci când vă confruntați cu situații legale diverse, apelați cu încredere la un avocat. El este, de fapt, liantul între voi și lege, intermediar între interesele voastre și legea în vigoare. Fie că este vorba de a vă apăra drepturile și interesele, fie că este vorba de acuza pe cineva de nedreptate, avocatul vă ajută.

În egală măsură trebuie spus că avocatul vă consiliază și parte din acest demers implică și în a vă explica termenii juridici. Care, pentru toți cei care nu fac parte din acest domeniu de activitate, pot fi complicați.

Pârât, reclamant, cine sunteți?

Să explorăm abecedarul justiției, cu câțiva termeni frecvent întâlniți. Ce înseamnă pârât? Ce înseamnă reclamant?

Reclamat – cel care face reclamația, în sensul că este cel care sesizează instanța despre o posibilă neregulă sau nelegiuire, există prezumția de nevinovăție până una alta. Este cel care inițiază o acțiune în instanță. Va face acest lucru împotriva unui pârât.

Pârât – devine evident că este cel dat în judecată.

Denumirile acestea se schimbă puțin în ceea ce privește situația juridică. În cazul unui apel avem de-a face cu un apelant, adică cel care se apără de un apelant și un intimat.

De asemenea, în cazul unui recurs vom întâlni termenii de recurent, fiind cel care declară un recurs, precum și de intimat, fiind vorba despre cel care se apară de acțiunea aceasta.

Petentul – cel care are o solicitare, o petiție făcută și înaintată instanței. Spre exemplu, petent este cel care solicită scutirea de taxe de timbru în cazul unui proces de succesiune sau de partaj.

Procesele civile

În procesele civile, indiferent care ar fi speța, vom avea implicate părțile: inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. Similar va fi și în cazul unui proces penal, avem de-a face cu denumiri similare, subiecți principali fiind suspectul și persoana vătămată.

Când avem nevoie de un avocat

Sunt mulți care se întreabă când este momentul oportun să apeleze la un avocat. Răspunsul corect ar fi oricând, de preferat fără întârziere. Spunem acest lucru pentru că unii cred că acolo unde este vorba despre procesele civile, se pot descurca și fără un astfel de reprezentant. Greșit. Sunt termeni pe care nu îi cunosc, sunt atribuții ale unui avocat ce pot scuti un client de timp și energie pierdută. În plus, este vorba de a cunoaște care este mecanismul acestor procese.

Așadar, fie vorba de proces civil, fie vorba de proces penal, avocatul este important pentru toată lumea, atât de partea inculpatului, cât și de partea vătămată dintr-un proces. Uneori sunt și victime colaterale, deci aveți nevoie de reprezentare în instanța ca parte civilă spre exemplu, chiar dacă nu voi ați inițiat o astfel de procedură.

Cum este să primiți din senin înștiințare conform căreia sunteți subiectul unui proces în instanță? Avocatul vă sprijină, află datele, formează apărarea eficientă, cu toate mijloacele legale pe care le are la îndemână. Despre tot acest demers și modul de colaborare veți ști mai multe detalii de la prima întrevedere, când un caz este preluat.

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button