Care sunt infracțiunile de serviciu din Codului Penal și când să apelezi la un avocat

Nu există persoane care să nu fi auzit de Codul Penal și infracțiunile de serviciu care sunt comise în cadrul locului de muncă sau care au o legătură indirectă cu acesta. Aceste infracțiuni sunt adesea reglementate pentru a preveni abuzurile, corupția și acele încălcări etice în sectorul public. În România, spre exemplu, Codul Penal reglementează o serie de infracțiuni de serviciu pe care le vom aborda în acest articol.

Sunt multe astfel de ocazii în care oamenii se întâlnesc cu astfel de situații dar nu știu cum să le recunoască. Iată câteva dintre infractiuni de serviciu cod penal pe care le poți recunoaște cu ușurință și pe care le poți repara ulterior. Cu cât ești mai informat, cu atât vei reuși să le identifici pe acestea și să faci în așa fel încât să știi cum să le gestionezi la momentul potrivit.

Abuz în serviciu

Acesta este un tip de infracțiune de serviciu care se referă la utilizarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu în scopul obținerii unui avantaj personal sau al cauzării unui prejudiciu altora. Pe la știri sau în ziare se prezintă des asemenea situații când cineva profită de statutul lor pentru propriile beneficii și pentru starea lor de bine.

Luarea de mită

Această infracțiune implică primirea de către un funcționar public a unor avantaje în bani sau în alte forme pentru a-și îndeplini atribuțiile într-un mod favorabil celui care oferă mită. Și acest caz a fost prezentat de nenumărate ori în ziare sau a făcut înconjurul lumii ca fiind o știre în tendințe.

Concurs între autorități sau persoane juridice 

Conform art. 308, acesta se referă la situațiile în care două sau mai multe autorități/ persoane juridice își împart funcțiile și atribuțiile în scopul încălcării legii.

Infracțiuni de abuz

Acesta este un articol general care vizează abuzul în serviciu și poate acoperi o gamă amplă de acțiuni care aduc prejudiciu statului sau altor persoane.

Folosirea abuzivă a funcției

Se referă la acțiuni care implică folosirea abuzivă a funcției în scopul obținerii de avantaje necuvenite sau cauzării unui prejudiciu.

La fel se întâmplă și în cazul folosirii unor informațiii nepublice, utiilizarea de către funcționari a informațiilor la care au avut acces în virtutea funcțieii în scopul obținerii de avantaje necuvenite sau prejudicierea altor persoanei este cu cu adevărat o infracțiune.

Acestea sunt doar cateva dintre infracțiunile prezentate tot mai des atât la știri, dar și în ziare. Este bine să ai o idee despre acestea în cazul în care le întâlnești.

În cazul în care aceste situații sunt unele care iau amploare, poți lua legătura cu un avocat care te poate ajuta să să treci peste astfel de situații. Colaborând și luând această decizie vei putea să vezi când este momentul ideal să apelezi la un avocat și cu ce te poate ajuta acesta. Noi te putem ajuta orice problemă ai avea, pagina noastră oficială avocatdragosdubalari.ro îți stă la dispoziție pentru anumite clarificări. 

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button