Suspendarea pedepsei sub supraveghere: cum puteți evita o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție?

În arhitectura modernă a justiției penale, mecanismele de individualizare a pedepsei joacă un rol esențial în echilibrul dintre sancțiune și reintegrarea socială a infractorului. Printre acestea, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se distinge ca un instrument juridic ce permite statului să impună o sancțiune fermă, menținând totodată perspectiva reabilitării sociale a condamnatului.

Ce reprezintă suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei?

Suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, sau în limbajul comun – „pedeapsa cu suspendare” este o măsură de individualizare judiciară a executării pedepsei, aplicate unei persoane fizice prevăzută în Codul Penal, ce se prezintă ca un mecanism juridic care permite persoanei condamnate să nu execute pedeapsa în sistemul penitenciar, fiind necesar ca această să respecte o serie de măsuri de supraveghere și de obligații stabilite în sarcina sa de către instanța de judecată.

Condițiile în care această măsură poate fi dispusă sunt strict și limitative prevăzute de lege: 

Astfel, conform art. 91 Cod Penal, instanța poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative:

  • Pedeapsa aplicată de către instanță pentru infracțiunea săvârșită trebuie să nu depășească 3 ani;
  • Este necesar ca persoana în cauză să mai fi fost condamnată anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an;
  • Persoana în cauză să își exprime acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
  • Instanța să aprecieze că aplicarea pedepsei este suficientă pentru îndreptarea condamnatului, fără executarea propriu-zisă a pedepsei;

De această măsură poate beneficia doar persoana fizică, nu și persoana juridică. 

Pe durata termenului de supraveghere, persoana condamnată trebuie să respecte următoarele măsuri dispuse de către instanța de judecată:

  • Să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
  • Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
  • Să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile. 
  • Să comunice schimbarea locului de muncă.
  • Să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

Potrivit art. 93 alin. (2) Cod Penal, pe lângă măsurile de supraveghere, instanța trebuie să impună persoanei condamnate anumite obligații suplimentare, respectiv obligația de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională, obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, sau obligația de a se supune măsurilor de control, tratament sau îngrijire medical și de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței.

Termenul de supraveghere este cuprins între 2 și 4 ani și nu poate fi mai mic decât durata pedepsei aplicate. Acesta se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de suspendare.

Dacă ați fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, nu înseamnă că ați scăpat complet de problemele legale. Din contra, orice greșeală minoră poate duce la revocarea suspendării și la executarea pedepsei în regim de detenție.

Avocatul vă poate oferi sprijin juridic esențial pentru a evita riscurile și pentru a-ți proteja libertatea. 

Dacă sunteți acuzat de săvârșirea unei infracțiuni, pe parcursul procesului penal avocatul vă poate construi o strategie solidă pentru a convinge instanța să vă acorde beneficiul suspendării executării pedepsei în locul executării pedepsei în regim de detenție.

Cum vă putem ajuta noi? 

  • Analizăm cazul dumneavoastră în detaliu și vă explicăm în detaliu situația juridică din dosar. 
  • Identificăm și subliniem circumstanțele atenuante/reale/personale care pot convinge judecătorul să vă acorde beneficiul suspendării pedepsei sub supraveghere; 
  • Pregătim probele și argumentele juridice pentru a demonstra că îndepliniți condițiile legale;
  • Vă reprezentăm în fața judecătorului și luptăm pentru menținerea suspendării.
  • Vă consiliem pe durata termenului de supraveghere, vă asistăm sau vă reprezentăm în fața Serviciului de probațiune și vă oferim sfaturile și îndrumările necesare pe tot parcursul termenului de supraveghere. 

În concluzie, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere poate reprezenta o oportunitate reală pentru persoanele care se confruntă cu un proces penal, dar și o provocare juridică ce necesită o strategie bine gândită. 

Dacă aveți nevoie de consultanță și/sau asistență juridică pentru a înțelege implicațiile acestei măsuri sau pentru a vă construi apărarea în fața instanței, nu ezitați să ne contactați.

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button