Divorțul, așa cum îl cunoaște toată lumea, nu este singura traumă și separare a doi soți. Este urmat adesea și de partaj, de împărțirea bunurilor. În ce cazuri de aplică, detaliem în rândurile ce urmează.
Coproprietatea, explicată în detaliu
Partajul bunurilor poate fi realizat oricând, în cadrul procesului de divorț, cât și după ce acesta a fost finalizat. Majoritatea celor care divorțează își doresc totodată să facă și partajul, pentru a nu fi nevoiți să facă o acțiune separată în viitor.
De fapt, la ce se referă partajul? La împărțirea bunurilor comune, o acțiune ce nu este obligatorie. Doi foști soți pot rămâne la fel de bine separați în acte, divorțați, însă coproprietari asupra unor bunuri.
Similar procesului de divorț, când totul se poate rezolva amiabil, și în cazul procedurii de partaj există două căi și anume partajul voluntar și cel în instanță.
Așadar, este adevărat că in caz de divort bunurile se impart? Răspunsul este diferit, de la caz la caz, în funcție de ce a fost stabilit dinainte de căsătorie, dar și de tipurile de bunuri asupra cărora există interes de partaj. Ce este cert, partajul nu este obligatoriu. Cei doi foști soți pot să rămână coproprietari, pot face partajul oricând după divorț sau în același timp sau pot rămâne cu bunurile comune toată viața lor sau până când se decid asupra vânzării acestora și împărțirii sumelor aferente obținute.
Ce bunuri împart soții?
Atenție, bunurile proprii nu se împart la divorț. Vor fi excluse deci achizițiile de dinainte de căsătorie sau, chiar dacă au fost dobândite în timpul căsătoriei, nu se supune legii partajului și anume: moșteniri, donații, articole de uz personal, bunuri necesare pentru desfășurarea activității profesionale, premii sau recompense.
La categoria bunuri comune sunt incluse salariile și alte venituri încasate, precum și bunurile imobile, terenurile, autovehiculele, mobilierul etc., tot ce a fost achiziționat din venituri comune în perioada căsătoriei.
În cazul unui partaj se împart și datoriile!
Sunt cazuri în care se dispută partajul, având pretenții financiare asupra unor bunuri care doar parțial le aparțin. Cu alte cuvinte, au datorii privind achiziția locuinței, a unui autovehicul în folosire sau alte cazuri similare. Unul din soți poate achita contravaloarea datoriei, rămânând proprietar de drept asupra respectivului bun.
Soții pot cere stingerea datoriilor ce sunt scadente atunci când se face partajul. Suma necesară va fi scăzută din prețul vânzării bunurilor comune, iar valoarea datoriei va fi suportată de ambele părți.
În cazul unui partaj la cine rămâne casa? Este una din cele mai frecvente întrebări. Dacă se dispută un imobil comun, iar cei doi soți nu se înțeleg amiabil, instanța va decide la cine rămâne casa și cine rămâne în locuința, ținând cont și de aspecte precum: ce contribuții au adus cei doi soți, ce nevoi locative au cei doi soți prin comparație etc.
Știați că…
Deși nu este comun să se întâmple acest lucru, partajul poate fi realizat și în timpul căsătoriei? Când cei doi soți decid să se căsătorească au libera alegere privind administrarea bunurilor comune. Dacă la acel moment au convenit să aibă bunuri comune, ei bine în timpul căsătoriei pot decide să își împartă bunurile.