Infractiunea de conducerea unui vehicul fara permis de conducere este reglementata de art. 335 din Codul Penal, potrivit caruia:
- Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
- Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Care sunt modalitățile de comitere a infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere?
Practic vorbind, poti săvârși aceasta infractiune daca de incadrezi in una dintre urmatoarele categorii:
- Nu deții un permis de conducere si conduci un autovehicul sau un tramvai pe drumurile publice;
- Deții un permis de conducere și te incadrezi in una dintre urmatoarele categorii:
- Deții un permis de conducere categoria B, insa conduci un autovehicul din categoria C;
- permisul de conducere ți-a fost restras;
- permisul de conducere ți-a fost anulat;
- ti-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;
- nu ai dreptul de a conduce autovehicule in România;
- incredințezi un vehicul spre a fi condus de către o persoană despre care cunoști că se află în situațiile de la punctul 1 sau 2 sau care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv.
Contează locul și timpul săvârșirii infractiunii de conducere fara permis?
Da. Este foarte important acest aspect, pentru că fapta va fi infractiune doar dacă ai condus pe un drum public.
Potrivit art. 6 pct. 14 din Codul Rutier prin „drum public” se ințelege „orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile;”
Ce sanctiune i se poate aplica persoanei care a săvârșit o astfel de faptă?
Este foarte simplu:
- art 335 alin. (1) – inchisoare de la unu la 5 ani;
- art. 335 alin. (2) – inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă (penală)
- art. 335 alin. (3) – inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă (penală)
De asemenea, instanta poate aplica si pedeapsa complementara a interzicerii exercitării dreptului de a conducea numite categorii de vehicule pe o perioada de la unu la 5 ani.
Este important sa retii faptul ca poti fi sanctionat si cu amendă penală doar in situatia in care detii un permis de conducere (alin. 2) sau in situația în care încredințezi autovehiculul unei persoane aflată în situația de alin. (3).
In situația in care nu detii un permis de conducere (nu ai dreptul să conduci), legea este mai aspra și vei putea fi sanctionat doar cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Prin deținerea unui permis de conducere mă refer strict la a avea drept de a conduce autovehicule in România, nu la deținerea fizică a acestuia la momentul la care trebuie să îl prezinti organelor de control, pentru că în situația în care nu ai permisul de conducere la tine vei săvârsi o contraventie, nu o infractiune.
Am nevoie de serviciile unui avocat într-un asemenea caz?
Categoric da, pentru că dacă esti acuzat de infractiunea de conducere fara permis și nu ai cunoștințe juridice, cu siguranță nu vei putea să îți faci cea mai bună apărare, iar cel mai important lucru pentru tine este ca tu să obții cea mai bună soluție iar permisul tău să nu fie anulat (în situația în care dețineai acest drept si să poti sa conduci ulterior finalizării dosarului) motiv pentru care consider că un avocat îți poate îmbunătăți substanțial șansele ca situația ta să fie una mai ușoară.
Dacă te încadrezi într-una dintre situațiile de mai sus și nu știi ce ai de făcut, poți programa o sesiune de consultanță juridică și cu siguranță îți voi oferi mai multă claritate în legătură cu problema ta.
Succes!