REFUZUL SAU SUSTRAGEREA DE LA PRELEVAREA DE MOSTRE BIOLOGICE

Câteva aspecte esentiale privitoare la această infracțiune pe care orice conducator auto ar trebui să le cunoască. 

Una dintre cele mai des întâlnite infracțiuni săvârșite la regimul rutier este infracțiunea de „refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice” prevăzută și pedepsită de art. 337 din Codul Penal. 

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, de regulă, cei mai mulți conducători auto nu cunsoc prevederile legale și consideră în mod greșit că, dacă au consumat bauturi alcoolice sau substante cu efect psihoactiv si vor refuza sau se vor sustrage de la prelevarea de mostre biologice, nu vor putea suferi vreo consecință juridică. 

Nimic mai fals!

Citește în continuare ca să afli de ce. 

Potrivit art. 337 Cod Penal, „Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Cine poate săvârși această infracțiune?

Subiect activ al acestei infracțiuni (adică persoana care poate săvârși această infracțiune) poate fi atât un simplu conducător al unui autovehicul, cât și un instructor sau chiar un exmanitor auto. 

Sunt obligat să mă supun recoltării de mostre biologice? 

Da, pentru că potrivit art. 88 alin. (6) din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier) „Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.” 

În continuare alin. (7) prevede următoarele: „Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.”

Atât în situația în care ai consumat băuturi alcoolice și, după ce ai suflat în aparatul etilotest, rezultatul depășește 0,40 mg/l, precum și în situația în care ai fost testat cu aparatul de tip Drug Test, iar acesta indică prezența în organism a unor substanțe cu efect psihoactiv (de exemplu cocaină), ești obligat să te supui prelevării de mostre biologice. 

Asta nu înseamnă neapărat că polițistul împreună cu medicul te vor forța să te supui procsului de recoltare a acestor mostre biologice, ci doar că legea te obligă să te supui procesului de recoltare a mostrelor biologice.

 În cazul în care refuzi sau te sustragi de la acest proces, ți se va „întocmi un dosar penal”, lucru de care cu siguranță vrei să te ferești, pentru că riscurile sunt mult mai mari în acest caz.

 Concret, ca sa te fac să înțelegi, dacă te supui procesului de prelevare a mostrelor biologice iar rezultatul stabilește că îmbibația alcoolică din sânge depășește 0,80g/l sau că te afli sub influența substanțelor cu efect psihoactiv, fapta săvârșită va constitui infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. 

Potrivit art. 336 din Codul Penal „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Ce trebuie să reții din aceste text? 

Dacă vom face o comparație între cele două infracțiuni, vom constata faptul că pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe legea prevede și posibilitatea aplicării pedepsei amenzii penale, iar acest lucru cu siguranță te interesează, pentru că dacă ești pus în situația de a alege dintre o pedeapsă cu inchisoarea și o pedeapsă cu amenda penală, cred că vei fi tentat, ca oricine altcineva, să alegi amenda penală.

Această infracțiune poate fi săvârșită prin două modalități: subiectul activ al infracțiunii (persoana în cauză) fie refuză, din diferite motive, posibil chiar și din cauza tripanofobiei (frica de ace și injecții), să se supună procesului de prelevare de mostre biologice, fie se sustrage de la acest proces chiar și prin părăsirea locului faptei.

Care este sancțiunea pentru săvârșirea acestei infracțiuni? 

Pedeapsa principală prevăzută de lege pentru infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice este închisoarea de la unu la 5 ani. 

De asemenea, instanta poate aplica si pedeapsa complementara a interzicerii exercitării dreptului de a conducea numite categorii de vehicule pe o perioada de la unu la 5 ani.  

Pot obține amânarea aplicării pedepsei sau o pedeapsă cu suspendarea pentru săvârsirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice?

Răspuns este afirmativ, este foarte posibil! Ca și modalitate de individualizare a executării pedepsei, instanța, deși nu este obligată, va putea să dispună, în anumite condiții, suspendarea executării pedepsei închisorii, în condițiile art. 91 și următoarele din Codul Penal, sau chiar amânarea aplicarii pedepsei (cel mai bine) închisorii în condițiile art. 83 și următoarele din Codul penal. 

Permisul de conducere  va fi anulat sau nu? 

Depinde de pedeapsa pe care o primești. 

Important de menționat este faptul că amânarea aplicării pedepsei nu conduce la anularea permisului de conducere, pe când suspendarea pedespei sub supraveghere atrage și consecința anulării permisului de conducere. 

Am nevoie de serviciile unui avocat într-un asemenea caz?  

Categoric da, pentru că dacă te afli într-o asemenea situație și nu ai cunoștințe juridice, cu siguranță nu vei putea să îți faci cea mai bună apărare, motiv pentru care consider că un avocat îți poate îmbunătăți substanțial șansele ca situația ta să fie una mai ușoară. 

Succes!    

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button