Ce se întâmplă după divorț? Care este domiciliul soților?

Divorțul poate implica sau poate fi urmat și de partaj, dar nu este obligatoriu. Prin urmare, una din frecventele întrebări este cea despre domiciliul soților. Cine și unde rămâne? Spre exemplu, cine rămâne în domiciliul conjugal, în condițiile în care este bun comun?


Despre domiciliul sotilor dupa divort, detaliem în rândurile ce urmează.

Ambii soți au drepturi egale în ceea ce privește căminul conjugal

Până când divorțul este pronunțat și sunt stabilite prin hotărâre judecătorească anumite aspecte, reținem că ambii soți au aceleași drepturi asupra bunurilor comune. Desigur că, spețele pot fi diferite – cazuri în care cei doi soți decid de comun acord ca bunurile dobândite să rămână separate. Evident că, domiciliul celuilalt partener, după divorț, se va schimba.

Pentru cazurile în care imobilul este bun comun, după încheierea acțiunii în instanță și stabilirea unui verdict, cei doi soți își pot disputa sau împărți căminul. În mod special în cazurile celor care au și minori în întreținere, de regulă hotărârea judecătorească dispune – atenție, la cerere – căruia din cei doi soți să atribuie imobilul. Este luat în calcul interesul suprem al minorului sau minorilor, posibilitatea ca celălalt să își schimbe locația, dar și din culpa căruia din soți se desface căsătoria în cauză.

Atribuirea în sine a imobilului se va realiza după ce foștii soți încheie și partajul bunurilor comune. În acest caz nu este neapărat nevoie să se ajungă în instanță, în cazurile mai fericite când cei doi ajung la un acord, pot stabili totul la notar, prin bună învoială. Stabilesc așadar cui să rămână în proprietate un imobil, cine locuiește în el sau dacă rămâne proprietate comună.

Ce se întâmplă în cazul celor care nu au bunuri comune în proprietate?

Sunt și cazuri când soții nu au proprietăți comune. Spre exemplu, au locuit în chirie pe toată perioada căsătoriei. Situația este totuși similară cazului în care ar exista un imobil bun comun. Evident că se exclude partajul, iar atribuirea beneficiilor ce rezultă din contractul de închiriere nu are vreo legătură cu limita în timp până la definitivarea unei situații juridice. Prin urmare, când cei doi soți nu mai găsesc cale comună, unul din cei doi decide să plece sau poate ambii își schimbă domiciliul, după preferințe. Legal nu există vreo impunere.

Din nou, amintind de cei care au minori în întreținere, însă locuiesc într-un imobil închiriat, poate să rămână în acel domiciliul părintele căruia îi rămân în sarcină și minorii. Sunt situații similare cu cele expuse în rândurile de mai sus, adică se iau în calcul aceleași aspecte – interesul minorului, din culpa căruia se încheie un mariaj sau care sunt posibilitățile locative ale celuilalt partener.

Cazuri când cei doi soți locuiau în imobil primit cu titlu de donație sau moștenire

Nu sunt considerate bunuri comune și deci bunuri ce pot intra în calculul partajului imobilele care au fost primite de unul din soți – înainte sau în timpul căsniciei – cu titlu de donație sau moștenire.

Înainte de a ridica pretenții asupra domiciliului care a fost cândva comun vă recomand să vă interesați dacă acela și altele se încadrează în lista bunurilor asupra cărora puteți solicita partajul.

Sună acum
SAU

Programează o consultație juridică

Call Now Button